TWOJA PRZEGLĄDARKA JEST NIEAKTUALNA.

Wykryliśmy, że używasz nieaktualnej przeglądarki, przez co nasz serwis może dla Ciebie działać niepoprawnie. Zalecamy aktualizację lub przejście na inną przeglądarkę.

 

Katedra Techniki Cieplnej

Doktorant z INSA Lyon

Data: 19.01.2024

Wpis może zawierać nieaktualne dane.

Od stycznia do kwietnia w Katedrze Techniki Cieplnej wraz z Zespołem Chłodnictwa i Pomp Ciepła prace badawcze prowadzi Antoine Courouble, doktorant INSA Lyon. Staż jest efektem wieloletniej współpracy dr. hab. inż. Bartosza Zajączkowskiego, prof.uczelni oraz zespołem naukowym Prof. Jocelyna Bonjoura z CETHIL, INSA Lyon. Wcześniej w Lyonie swoje staże odbywali doktoranci z Zespołu Chłodnictwa i Pomp Ciepła (m.in. mgr inż. Wiktoria Lada oraz mgr inż. Barłomiej Nalepa). Po serii staży naukowych studentów z francuskich uczelni (Pan Rémi Vandevelde i Benoît Villette oraz Pani Natacha Chaline) w tym roku poraz pierwszy gościmy doktoranta realizującego zadania badawcze w związku z realizacją dysertacji. 

antoine.jpg

Dr inż. Tomasz Hałon i Antoine Courouble 

Laboratorium Intensyfikacji Procesów Wielofazowych od wielu lat prowadzone są badania dotyczące tematyki wrzenia czynników naturalnych w niskim ciśnieniu, w tym prace dr inż. Tomasza Hałona (wrzenie na powierzchniach rozwiniętych) oraz mgr inż. Wiktorii Lady (odparowanie kropli).

Badania Pana Antoine Courouble dotyczące wpływu materiału powierzchni oraz wielkości kropli na odparowanie naturalnych czynników chłodniczych w warunkach podciśnienia wpisują się w tematykę prowadzonych prac w Laboratorium Intensyfikacji Procesów Wielofaozwych. W ciągu trzech miesięcy skupi się nad badaniem odparowania kropli wody i alkoholi, co stanowić będzie uzupełnienie badań prowadzonych przez niego w laboratoriach INSA Lyon. Realizacja tej części zadań badawczych, w szczególności nad alkoholami, będzie możliwa dzięki stanowisku do badania wrzenia objętościowego naturalnych czynników chłodniczych w warunkach subatmosferycznych, w które jest wyposażone laboratorium. 

antoinekroplav2.jpg

Stanowisko do badania wrzenia objętościowego naturalnych czynników chłodniczych w warunkach subatmosferycznych

Politechnika Wrocławska © 2024

Pliki cookies
Na naszych stronach korzystamy z plików cookies. Służą one do celów statystycznych, wykorzystania usług serwisów społecznościowych oraz poprawy dostępności i jakości treści. Na stronach wymagających logowania cookies są wykorzystywane do utrzymania sesji użytkownika. Dane osobowe zebrane w ten sposób wykorzystujemy do celów własnych. Mogą być one przekazywane innym podmiotom w celach statystycznych lub dla funkcjonowania narzędzi serwisów społecznościowych.
Administratorem danych osobowych jest Politechnika Wrocławska z siedzibą przy Wybrzeżu Wyspiańskiego 27 we Wrocławiu. Dotyczy to wszystkich sytuacji gdy uczelnia decyduje o celach i sposobach przetwarzania danych osobowych. Więcej  informacji w dziale polityka prywatności

Akceptuję